חוקרים מבר-אילן יוצאים אל הים ולומדים איך נראה שינוי האקלים מתחת לפני המים

הים התיכון הוא אגן ימי סגור יחסית וחם, המושפע מאוד מגורמים סביבתיים ומהיבשות שסביבו. החלק המזרחי של הים התיכון, ובייחוד אגן "הלבנט", זה שאנו שוכנים לחופיו, רגיש במיוחד. הוא מלוח מאוד, דל בחיים ונתון לשינויים רבים מיד אדם המשתמש בו לקידוחי גז, התפלת מים, הזרמת שפכים ועוד. מעבר להשפעת מצבו של הים התיכון עלינו, הוא גם משמש כמעין "מעבדה" שניתן ללמוד ממנה ולחזות מה יהיו השינויים באוקיינוסים בעקבות שינוי האקלים והתערבות האדם בסביבה.

אוניברסיטת בר-אילן והמכון האוקיינוגרפי הלאומי (חקר ימים ואגמים לישראל), בשיתוף עם האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת ת"א, השיקו ב-2016 תחנת מחקר ימית, 50 ק"מ ממערב לחיפה, בעומק מים של 1,500 מ'. תחנת המחקר שנקראת DeepLev, מצוידת בציוד מתקדם למחקר ביולוגי, כימי ופיזיקלי, ומאפשרת מעקב ודגימה של הים העמוק ומעקב אחר גורמי השפעה ושינויים בסביבה זאת.

כל חצי שנה יוצאים החוקרים לים ומעלים ממצאים מהמעמקים. הדוקטורנט רונן אלקלע ופרופ' ישי וינשטיין מהמחלקה לגיאוגרפיה וסביבה בקמפוס הירוק של בר-אילן, חוקרים את שטף החלקיקים הנעים מפני המים מטה אל המעמקים ולומדים על יעילות המנגנון שנקרא המשאבה הביולוגית, שמוביל פחמן אורגני מפני הים לעומק ("האזור האפל"). בשנים האחרונות גובר העניין במשאבה הביולוגית מאחר שהיא ממלאת תפקיד בוויסות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה, וליעילותה יש השפעה על שינוי האקלים. פגיעה מיד אדם בסביבה הימית עלולה להשפיע על המשאבה הביולוגית, והמחקר בתחנה הימית תורם להבנת תהליכים אלה. במהלך המחקר מצאו החוקרים מבר-אילן שיעילותה של המשאבה עולה בזמן סערות חורף, ושליבשה הקרובה השפעה קריטית על הובלת הפחמן לעומק.

כעת מתמקד המחקר באפיון המשאבה הביולוגית וביעילותה, תוך התחשבות בתנאים הסביבתיים הייחודיים של אגן הלבנט.