דלדול המשאבים הטבעיים והזיהום ההולך וגדל מחייבים לחקור ולפתח אנרגיה חלופית, למען איכות הסביבה והכלכלה

פרויקטים רבים שפותחו במעבדות בבר-אילן זכו במענקים בינלאומיים ובפרסים יוקרתיים. האחרון שבהם הוא פרס ראש הממשלה לחדשנות עולמית בתחום תחליפי נפט לתחבורה. הפרס הוענק לפרופ' דורון אורבך מהמחלקה לכימיה והמכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים, והוא הישראלי הראשון שזכה בו.

מחקרי האנרגיה באוניברסיטה מתמקדים בין היתר בפיתוח סוללות מתקדמות לכלי רכב חשמליים, בפיתוח תאי דלק, בביו-דיזל ובייצור דלק מאצות, וכן בפיתוח שיטות יעילות להפקת מימן לתאי דלק מתמיסות מימיות פשוטות ואגירת אנרגיה מתחדשת (שמש ורוח) בהיקפים גדולים. מחקרים אלה הובילו לפיתוח טכנולוגיות חדשניות לצבירה ולהמרה של אנרגיה, העתידות לשפר את חיי האנושות.