על קיר ירוק בקמפוס בר-אילן גדלה גינה אנכית המשמשת הן לנוי והן למחקר
קרא עוד»
בשל ההתחממות הגלובלית והשינויים בסביבה הימית, אוכלוסיות האלמוגים בעולם הולכות ומידלדלות בקצב מעורר דאגה. אבל דווקא אצלנו, במפרץ אילת, מצבן של שוניות האלמוגים "לא רע" ואפילו במגמת שיפור, כך מספר פרופ' מעוז פיין מהפקולטה למדעי החיים בבר-אילן (בקמפוס הירוק) ומהמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים (באילת). פרופ' פיין, יחד עם חוקרים מאוניברסיטת ת"א, מונקו וירדן, מנסה לפצח את סוד עמידותן של השוניות הישראליות-ירדניות.
ב-30 השנים האחרונות התכווצה אוכלוסיית האלמוגים בעולם ב-50%. התופעה חמורה בפני עצמה, אך יותר מכך מעידה על השלכותיו ההרסניות של שינוי האקלים על מערכות אקולוגיות. לנוכח המצב העגום, עולה השאלה מה גורם לאלמוגי מפרץ אילת להיות חסינים בפני השינוי. ההנחה היא שהאלמוגים פיתחו, בתהליכי ברירה טבעית של אלפי שנים, התאמה לטמפרטורות גבוהות המאפיינות את האזור. כדי לבדוק את מצב האלמוגים, נעזרים החוקרים במעבדתו של פרופ' פיין בדגימות שנאספות על ידי רובוט משוניות אלמוגים בעומק של עשרות ומאות מטרים מתחת לפני הים. המטרה היא לבחון האם גם ב"אזור דמדומים" ימי זה, שאליו מגיע מעט מאוד אור שמש, פיתחו האלמוגים עמידות לשינויים האקלימיים.
פרופ' פיין אופטימי בנוגע לעמידותן של שוניות האלמוגים במפרץ אילת לשינוי האקלים, אך זוהי אופטימיות זהירה ביותר, שכן מלבד טמפרטורות גבוהות, השוניות מאוימות על ידי זיהום בנפט, פסולת פלסטיק, השפעה והפרעות נוספות מיד אדם.
כתבה על המחקר במעבדתו של פרופ' פיין התפרסמה בינואר 2020 ב-Ynet
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5663193,00.html